Home/Новини/Windows Phone скоро ще изпревари Symbian OS в България

Windows Phone скоро ще изпревари Symbian OS в България

Published On: 10/08/2012
Ако погледнем общо работещите смартфони в България, Symbian все още продължава да доминира. Според нова статистика от StatCountер обаче за периода 1 януари – 8 август 2012 г. пазарният дял на залязващата платформа се свива, а Windows Phone започва да се изкачва нагоре и според графиката съвсем скоро операционната система на Microsoft вероятно ще стане по-популярна от Symbian.

Последното ново попълнение в каталога на Nokia със Symbian OS (или Nokia Belle FP1) е Nokia 808 PureView,която може да е най-добрият камерафон, но въпреки това ще привлече най-вече ентусиастите и феновете на финландците. Докато по-голямата част потребители ще могат да заменят вече остарелия си смартфон с тази ОС с някой от наскоро пуснатите у нас модели Lumia – 610 и 900, които се присъединиха към Lumia 800 и 710.Междувременно статистиката на StatCounter показва стабилен дял на iPhone и сериозен ръст на Android OS. При несмартфоните под Series 40 на Nokia също се забелязва живот, а и как иначе – моделите Asha са в изобилие на нашия пазар, като предлагат прилични възможности на много достъпни цени.

 

В родината на Nokia, Финландия, изпреварването вече се е случило и Windows Phone през август набира повече фенове от Symbian.

 

Междувременно финландският производител планира не само да пренесе технологията PureView, но и да работи за премахване на един от основните проблеми на мобилната фотография – шумът при нощни снимки. Това сподели в интервю за BGR изпълнителният вицепрезидент за смарт устройствата на Nokia Джо Харлоу.

 

Всички очакваме Nokia да представи новите си смартфони Lumia с Windows Phone 8 на 5-и септември, като се надяваме още тогава технологията PureView да бъде включена в тях.

 

Харлоу за пореден път потвърждава намеренията на финландците да пренесат тази иновация в Windows Phone, въпреки че не споменава кога ще се случи това. Тя обаче обяснява, че Nokia ще работи и в посока премахване на проблема с неприятния шум при снимките, направени при по-слаба светлина и най-вече нощем. Разбира се, става въпрос за разработка на нови технологии, а предвид придобитата наскоро Scalado – нейния екип и ноу-хау, Nokia със сигурност разполага с ресурса.

 

{youtube}HhyI2S3U6pg|600|400|0{/youtube}
Свързани статии