Home/Новини/Windows Phone през 2012 част 1

Windows Phone през 2012 част 1

Published On: 10/08/2012
Тази година можем да очакваме две ревизии на Windows Phone, една минимална и една голяма. Но за разлика от предишните версии, тези версии не е задължително да се заменят помежду си – вместо това ще съществуват на пазара едновременно. А това означава, че и двете са много важни за бъдещето на Windows Phone. 

 

Windows Phone “Tango”

Първият от тези версии, с кодово име “Tango” се очаква до средата на 2012 г., е насочена към увеличаване на Windows Phone потребителите. Това ще стане с намаляване на хардуерните изисквания за телефон с Windows платформа, за да поддържа по-нисък клас устройства, които могат да се продават по-евтино в развиващите се пазари. Microsoft смята, че трябва да се работи в тясно сътрудничество със специалния си партньор, Nokia, за тази версия на Windows Phone.
 

Най-голямата промяна при Tango, която вероятно ще се нарича Windows Phone 7.5.1, е, че тя ще намали изискванията за памет на платформата. Това ще стане, въвеждайки едно ново поколение от ниския клас телефони с Windows, които използват само 256MB оперативна памет – половината от масово използваната 512MB оперативна памет.
 

Операционна система е оптимизирана за по-ниско разпределение на RAM, с приложения, сертифицирани за тази версия, се изисква да използват по-малко RAM и други ресурси, както и някои ресурсоемки бекграунд задачи ще бъдат премахнати.
 

Разработчиците ще могат да правят приложения за Tango или Windows Phone 7.5 или и двете, а потребителите на новите устройства от ниския клас ще имат достъп до съществуващите приложения в Windows Phone Marketplace. Танго потребителите ще имат възможност да разглеждат, но не и да изтеглят несъвместими приложения. Това е доста жалко.
 

Това ще доведе, разбира се, до фрагментиране на Windows телефон, подобно на Android. Не е ясно в момента каква част от съществуващите Windows Phone приложения ще са несъвместими с новите устройства. Някои игри от висок клас като “Plants vs. Zombies” няма да работи, например, а други като “Angry Birds” ще работи нормално.
 

Ясно е, че Microsoft преследва подход с две-направления – както количество (Tango) и като качество (Windows Phone 8, вижте по-долу).

Разработчиците трябва да получат нова версия на SDK за Windows Phone от април. Това ще им позволи да тестват приложения на 256 МВ устройства танго и масовите 512 MB мобилни телефони в емулация. Разработчиците могат да да се откажат от Tango,  въпреки че не е желателно, ако тези устройства ще се продават, както се очаква.
 

Има слухове, че разработчиците ще получат поддръжка за C + + в Tango SDK, в допълнение към поддържаните управлявани езици като C # и Visual Basic. (Такава подкрепа би била свързана с незначителен ъпгрейд на операционната система.)
 

По-достоверни са слуховете, че Tango ще се поддържа на 120 различни езика, от 35 в днешните версии на Windows Phone. Трябва да узнаем скоро: очаква се Microsoft официално да разкрие Windows Tango в края на февруари на Световния мобилен конгрес.

 

Windows Phone 8 “Apollo”

Windows Phone 8 трябва да бъде пуснат заедно с Windows 8.Windows Phone 8 е част от семейството на продукти Windows 8 и ще споделя основни технологии със своите десктоп и таблет приятели, включително и ядрото, поддръжка за многоядрен процесор, мрежи, сигурност и мултимедия, както и  Metro UI.

В изтекло видео, Belfiore обясни, че е имало две големи нови функционални области към Windows Phone 8  Scale and Choice и Windows Reimagined—и четири поддържащи:Seamless CommunicationsLights Up the World Around YouSmarter Way to App, и Built for Business.

 

Windows Phone през 2012 Част 2
Свързани статии