Home/Новини/Windows Phone през 2012 част 2

Windows Phone през 2012 част 2

Published On: 10/08/2012
Тази година можем да очакваме две ревизии на Windows Phone, една минимална и една голяма. Но за разлика от предишните версии, тези версии не е задължително да се заменят помежду си – вместо това ще съществуват на пазара едновременно. А това означава, че и двете са много важни за бъдещето на Windows Phone. 

Windows Phone през 2012 част 1  

 

Windows Phone 8 Apollo 

Windows Phone 8 трябва да бъде пуснат заедно с Windows 8.Windows Phone 8 е част от семейството на продукти Windows 8 и ще споделя основни технологии със своите десктоп и таблет приятели, включително и ядрото, поддръжка за многоядрен процесор, мрежи, сигурност и мултимедия, както и  Metro UI.

В изтекло видео, Belfiore обясни, че е имало две големи нови функционални области към Windows Phone 8  Scale and Choice и Windows Reimagined—и четири поддържащи:Seamless CommunicationsLights Up the World Around YouSmarter Way to App, и Built for Business.

 

Scale and Choice

Windows Phone 8 ще има поддръжка за по-висок клас процесори, включително и тези с двете ядра. Winphone 8 също така ще даде възможност за до четири различни резолюции на екрана, въпреки че не се уточнява какви, днешните Windows Phone устройства поддържат само 480 × 800. Освен това за първи път ще се поддържа сменяема Micro-SD разширителна памет.

Нова функция, наречена Data Smart ще помогне на потребителите да получат най-доброто от своите все по-ограничаващи планове за мобилен интернет. В основата на това ще стои промяна в платформата, която ще гарантира, че Windows Phone 8 ще използва по-малко данни, отколкото преди. Системата ще използва Wi-Fi, а не Data, когато това е възможно, както и прокси услуга за браузера, подобно на Kinfdle Fire, което ще направи уеб сърфирането и използването на външни приложения 30% по-ефективно.

Data Smart ще включва специално приложение за управление на използването на данни, а също и Live tile с Live Stats за използваните данни в момента. Local Scout функцията в Bing е актуализирана да помогне за намиране на близки Wi-Fi хотспот, а в много региони, data ще бъде автоматично изключвана, когато е възможно.

 

Windows Reimagined

Голямата новина за мнозина ще бъде, че Windows Phone 8 е официално част от семейството на Windows 8. Преди Microsoft заяви, че Windows 8 ще работи на устройства с екрани като 7″, а се оказва, че Windows Phone 8 ще запълни празнината за устройства с малки екрани.

Независимо от плана, Belfiore каза, че Metro UI, използвани както в Windows 8 и Windows Phone 8 ще се превърне в “новия познат” и че стотици милиони хора ще получат Windows 8 на персоналните си компютри, лаптопи, таблети и да телефони, в годината след като бъде пусната цялата платформа. (Слухове говорят през Q4 2012 да очакваме стартирането на Windows 8 и Windows Phone 8.)

Както беше отбелязано по-рано, Windows Phone 8 ще споделя ключови компоненти и потребителски опит с Windows 8, докато някои ще бъдат съобразени за по-малка форма, включително Internet Explorer 10, който ще го има в специална т.е. IE 10 Mobile версия за Windows Phone.

За разработчиците, хардуер производителите и програмистите на драйвери, двете платформи са толкова подобни, че тези, които пишат приложения или драйвери за едно устройство, ще могат да използват повторно далеч по-голямата част от техния код, което го прави лесно за парвене едновременно за телефона и компютъра. Голямото обединение започва!

Windows Phone 8 и Windows 8 ще споделят няколко онлайн услуги, включително SkyDrive и Xbox LIVE. SkyDrive ще поеме много по-голяма роля в това поколение, тъй като тя ще се използва за синхронизиране на настройки и файлове между Windows 8-базирани персонални компютри, устройства и телефони, както и медийни файлове и друго съдържание.

Belfiore специално споменава за съхранение на музиката и офис документи на SkyDrive и за достъп до това съдържание “магически” чрез телефона. Той отбелязва, че музикално изживяване на Windows Phone 8 ще бъде в състояние да стриймва потребителски качените песни от SkyDrive безпроблемно.

Microsoft ще прекратят Zune клиента за PC, който в момента се изисква, за да синхронизират снимките в телефона към компютъра и осигурява софтуерни актуализации за телефона. В Windows 8, това приложение ще бъде заменено от специално приложение за Windows Phone 8. Предполага се, че нещата, които се правят чрез софтуера Zune днес, ще бъдат в състояние да се направи чрез облака, но това не е ясно.

 

Seamless Communications

Windows Phone 8 телефони и Windows 8 устройства (предимно таблети, но и някои преносими компютри) ще включват Near Field Communications (NFC) чипове и важни външни “tap points”, така че потребителите с тези устройства да могат да споделят информация. NFC, разбира се, се използва също и за Secure Digital покупки, така че Windows Phone 8 ще включва и интегриран портфейл, подобно на Google Wallet.

Windows Phone 8 ще допринесе и за появата на IP Multimedia/Rich Communications Suite (IMS/RCS) VoIP стандарт, наречен RCSe. Както и при Skype, тази функция ще бъде предоставена като специално приложение, но също така и с някои интересни интеграции в съответните части на платформа като People Hub системата за управление на контакти.

Вероятно Skype ще бъде опция в Windows Phone 8, което означава, че някои мобилни оператори може да изберат да не го включат в телефоните, които продават.

 

Lights Up the World Around You

Тази доста мъглява категория се върти предимно около местоположение. Това включва различни подобрения на Бинг и Local Scout

Smarter Way to App

Докато Microsoft са развили си App платформата чрез последователни версии на Windows Phone, добавяйки интересна, но ограничена функционалност в Windows Phone 7.5, Windows Phonе 8 ще даде възможност за нова комуникационна способност app-to-app.

Тя също така ще добави нативни способности за създаване на приложение за всички разработчици, а не само за тези, които партнират на Microsoft, какъвто е случаят днес. Това ще помогне на разработчиците по-лесно да портват игри и приложения между Windows 8 и Windows Phone 8, но също така и с IOS и Android.

Приложението за камерата е изцяло обновено в Windows Phone 8, за да позволи на трети разработчици и Nokia драматично да подобрят възможностите на камерата. Тези така наречени “lens apps” предлагат “умопомрачителни възможности”, според Belfiore.

Microsoft планира Windows Marketplace ще има над 100 000 “Манго” (Windows Phone 7,5) приложения до появата да Windows Phone 8. И всички ще бъдат съвместими с Windows Phone 8, което е фантастично. 

Built for Business

Един от най-интересните аспекти на тази система е, че Microsoft най-накрая се насочва към бизнес пазара. Windows Phone 8 “значително ще задоволи IT админите” с пълна поддръжка на Exchange ActiveSync (EAS) политики, включително пълно дисково криптиране чрез BitLocker и Windows 8 Secure Boot feature. BitLocker ще бъде по подразбиране на всеки един мобилен телефон с Windows Phone 8.

Windows Phone 8, разбира се, ще включва обновени версии на Office Mobile Apps, които са обвързани с “Office 15”. Тя ще включва също подобрено управление на устройството и поддръжка на инвентаризация чрез System Center и частна дистрибуция на софтуер, така че фирмите да разполагат и управляват приложения вътре в тяхната млежа.

Всичко това е вълнуващо! Без съмнение ще бъде голям хит както между потребителите, така и в бизнеса.
Свързани статии