Home/Новини, Ревюта/Ревю на Nokia Lumia 610

Ревю на Nokia Lumia 610

Published On: 23/08/2012
P8228457
Nokia Lumia 610 бе представен на Световния мобилен конгрес през февруари в Барселона, а отскоро може да се купи в България. Смартфонът е най-евтиният модел с Windows Phone на финландците, така че ако тази платформа ви е интересна, но не смятате да се хвърляте напред с по-сериозна инвестиция, Lumia 610 може да се окаже добър избор. 

Nokia Lumia 610 идва с компактно 130-грамово тяло и профил от 12 мм, а краищата на корпуса са заоблени за разлика от Lumia 800/900. Дисплеят е с диагонал 3.7“ и всичко това позволява на телефона удобно да легне в ръката и да го управлявате само с палец, достигайки всеки край на екрана.

 

Екранът е с диагонал 3.7“ и резолюция от 800х480 пиксела, което не го отличава от Lumia 800, но разликата идва от цветопредаването и яркостта на нюансите – цяла пропаст зее между двата модела в това отношение. Причината за по-вялия дисплей на Lumia 610 е съвсем ясна – при този модел Nokia не е използвала AMOLED панел, а освен това не е приложила и своята технология Clear Black, подсилваща цветовете още повече и правеща черното истински черно и дълбоко. Това влияе и на образа при ползване на телефона под пряка слънчева светлина и той губи значително от яснотата си.

 

 

По-слабият хардуер може да е достатъчен да се справя безпроблемно с Windows Phone, но що се отнася до някои по-тежки приложения нещата загрубяват. Въпреки че при анонса на Nokia Lumia 610 финландците заявиха, че устройството ще може да ползва Skype, по-късно, след продължителни тестове, беше установено, че приложението не предлага същото изживяване при 256 МВ оперативна памет. Затова Skype изчезна от Marketplace за Lumia 610, а и за всички смартфони с Windows Phone с под 512 МВ RAM. 

Малкото RAM не позволява да ползвате и някои други игри и приложение, сред които Angry Birds и Tango, но в края на май Rovio обявиха, че работят по специална версия на играта си за смартфони като Lumia 610.

 

Камерата на Nokia Lumia 610 е 5-мегапикселова и резултатите не са никак впечатляващи. Нищо не ѝ липсва всъщност – има автофокус, светкавица, ефекти, сцени, настройки на бялото. Освен това с последния ъпдейт смартфонът получава достъп до допълнителни възможности с приложението Camera Extras, включващо Smart group shot, Action shot, Panorama и Self timer.

 

При Lumia 610 батерията е по-скоро добрата изненада и бих казал, че липсата на мощен хардуер поне има и едно предимство – позволява по-дълъг живот с едно зареждане. С интензивно ползване смартфонът издържа пълни 24 часа, а ако не го ръчкате постоянно, ще доживее и две денонощия – това е рекордът при мен до момента.

 

P8108251

 

Под чертата Nokia Lumia 610 е един от най-достъпните смартфони с Windows Phone 7.x, който можете да си купите в момента на българския пазар. И вероятно много потребители ще използват тази възможност, за да се докоснат за първи път до тази платформа и да преценят дали да инвестират нататък в по-горен клас устройство с нея.

 

Nokia Lumia 610 се предлага в България на цена от малко под 500 лв. без договор или от 200 до 350 лв. с такъв. Интересното е, че от Великобритания например може да се поръча за малко над £120, което е около 300 лв. без обвързване с оператор. За толкова го предлагат и онлайн магазини в България, макар и бройките да не са официален внос.

 

Пълното ревю на Nokia Lumia 610 прочетете на nixanbal.com

 
Свързани статии