Home/Новини/Microsoft цели да задмине пазарния дял на Apple iPhone в Китай с евтини Windows Phone телефони

Microsoft цели да задмине пазарния дял на Apple iPhone в Китай с евтини Windows Phone телефони

Published On: 10/08/2012

С пускането на Windows Phone в Китайски, Simon Leung, председател на Microsoft и главен изпълнителен директор за региона на Китай, заяви пред репортери в Пекин, че задминаването на Apple е “междинна цел”, тъй като дългосрочната цел на компанията е да се измести Android на Google като лидер на местния пазар.Истинският инструмент за това са евтините Windows Phone телефони в диапазона от 1000 юана. За сравнение 16GB iPhone 4S струва 4,988 юана в онлайн магазина на Apple в Китай.

 

“Ние ще продължим да сваляме цените,” казва Leung. “Нашата цел е номер едно.” Производствените партньори на Microsoft “определено” ще предлагат устройствата в диапазона на 1000 юана ($158), заявява Leung.


Китай е напът да стане най-големият смартфон пазар в света през 2012 г., съгласно IDC, като се очаква пратките да стигнат 52% до 137 милиона бройки тази година, изпреварвайки на САЩ за първи път.


IDC прогнозира, че Windows Phone ще вземе 7.5 % от пазара на Китай тази година, преследвайки 12-процентния дял на iOS и 70-процентния на Андроид, казва Teck-Zhung Wong, анализатор на IDC в Пекин. От следващата година делът на Windows ще се повишава до 15%, задминаващ Apple с 13%, докато все още Андроид държи лидерството с 66 %. До 2016 г. се прогнозира Windows Phone да има 20 процентен дял в Китай, Apple 16 процента и Google 60 процента.


“Windows Phone ще има много партньори за производство на устройства и повече видове устройства за избор на различна цена,” Wong продължава. “Само това, обратно на Apple, ще даде на Windows Phone предимство.”


Sandy Shen, анализатор в Gartner Inc. в Шанхай каза, че Microsoft трябва също да атакуват разпространението на iPhone и Android при устройства от висок клас на пазара.


“Ще отнеме известно време преди хората да оценят предлаганото,” казва Shen. “Никога не е твърде късно за наистина добър продукт, но все още има подобрения за правене на самото Windows Phone устройство, за да се установи екосистемата.”


Microsoft ще пуснат Windows Phone 8 по-късно тази година, като се очаква да се променят изискванията за хай-енд смартфоните.


Bloomberg

Свързани статии