Home/Новини/Microsoft и Nokia инвестираха $24 милиона в обучение на разработчици за Windows Phone

Microsoft и Nokia инвестираха $24 милиона в обучение на разработчици за Windows Phone

Published On: 10/08/2012
Макар че броят на смартфоните и приложенията за Windows Phone непрекъснато се увеличава, все още платформата е на светлинни години от iOS и Android. Ето защо Microsoft заедно с най-големия си партньор Nokia наскоро инвестираха $24 милиона в нова образователна програма за обучение на разработчици. Програмата ще се проведе в университета Аалто във Финландия и ще има за цел именно да стимулира интереса към мобилната платформа.

Всяка от компаниите е вложила по $12 милиона, уточняват от Cnet.com. Програмата ще се нарича AppCampus и освен с Windows Phone ще се занимава също и с обучението на разработчици за двете мобилни платформи на Nokia – Symbian и Series 40. Инициативата започва през май и в нея могат да участват студенти и предприемачи от цял свят, които имат желание да се занимават с мобилни технологии, дизайн и инвестиране.

Компаниите са избрали именно университета Аалто, защото от няколко години насам се е утвърдил като родно място на много малки фирми занимаващи се с мобилни и Интернет технологии. Университетът не само ще предложи място, на което да се провеждат часовете, но и собствената си Интернет мрежа както и част от материалната си база. Преподавателите, пък, ще са все специалисти с дълъг опит в мобилната индустрия.

Приложенията, които ще се разработят в рамките на програмата, ще се продават както в Windows Phone Marketplace, така и в Nokia Store. Дали, обаче, тази програма действително ще помогне на Nokia и Microsoft да затвърдят позициите си на мобилния пазар, на този етап не може да се каже със сигурност. Едно, обаче, е ясно: за да тръгне напред, Windows Phone трябва да привлече повече разработчици и да поддържа голям брой разнообразни приложения. 


източник marketwatch.com

текст kaldata.com
Свързани статии