Home/Новини/LTE мрежата става достъпна от 1 януари

LTE мрежата става достъпна от 1 януари

Published On: 15/12/2011
Първите зони ще са в градовете София, Варна, Русе и Добрич

Пилотната LTE мрежа на М-Тел става достъпна за потребителите у нас на 1 януари 2012 г. Шведската компания Ериксон, която осигурява поддръжка на LTE,  ще тества първа възможностите на 4G  мрежата 1800 MHz.

През септември 2011 г. М-Тел демонстрира скоростта за пренос на данни при използване на LTE. От януари 2012 телекомът ще осигури достъп до новата технология на български фирми.

Първите зони с LTE покритие ще са в градовете София, Варна, Русе, Добрич. Планира се броят на градовете да се увеличава поетапно до средата на 2012 година.

Заявки за достъп и тест на услугите от страна и на други фирми, които се намират в зона на покритие с LTE, се приемат от началото на декември през сайта на watch?v=kEe260z453k.

Стиковете за мобилен интернет, както и интернет потреблението, ще се тестват безплатно от фирмите, избрани да станат първите ползватели на LTE в България. От клиентите, включили се в теста, компанията ще очаква обратна връзка за качеството на LTE услугите.

Технологията от четвърто поколение ще позволи масово използване на т.н. „смарт” услуги в области като транспорт, образование, архитектура, здравеопазване и др. Забавления като онлайн игри, HD телевизия и много други интерактивни услуги ще са възможни през телефон, благодарение на високите скорости, които 4G мрежата поддържа.

Мобилтел базира работата си в сферата на последното поколение мрежи на опита на Telekom Austria Group, която вече пусна LTE мрежа в Австрия.
Заявки за достъп и тест на услугите и от други фирми, които се намират в зона на покритие с LTE, се приемат на адрес http://www.mtel.bg/lte . Стиковете за мобилен интернет, както и интернет потреблението, ще се тестват безплатно от фирмите, избрани да станат първите ползватели на LTE в България. От клиентите, включили се в теста, компанията ще очаква обратна връзка за качеството на LTE услугите. 

 

Към момента мобилната индустрия приема следните технологии за 4G:

  • WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access)
  • LTE (Long Term Evolution)
  • UMB (Ultra Mobile Broadband)
  • Flash-OFDM (Fast Low-latency Access with Seamless Handoff Orthogonal Frequency Division Multiplexing)

Две от посочените технологии днес са най-популярни и се очаква основната “борба” да се разгори именно между тях. Това са LTE и WiMAX. Първата е еволюционният наследник на сегашните 3G мрежи (UMTS и CDMA2000). Тя има изцяло IP базирана архитектура и разпознава всичко, което минава през нея (дори гласовите комуникации) като пренос на данни. Голяма част от телекомуникационните компании са избрали именно тази технология – Verizon, AT&T, вероятно T-Mobile и др. Пред всички обаче предстои извървяването на дълъг път към интеграция на технологията. И въпреки че може би още през тази година ще станем свидетели на появата на реални 4G телефони, то истинската война между операторите ще се състои не по-рано от 2011 година.

За разлика от LTE, WiMAX не е наследник на днешните клетъчни системи. Тази технология е доста по-близка до компютърните Wi-Fi мрежи – началната й версия за мобилна употреба е базирана на 802.16e стандарта. Нейният потенциал обаче се крие в много по-големите разстояния (в сравнение с Wi-Fi), на които може да се осъществи безжичната връзка. Ако за Wi-Fi това са само няколко стотици метри, то WiMAX е способна да работи на десетки километри разстояние от базовата станция и да осигурява скорости от порядъка на 10 Mbps.
Свързани статии