Home/Новини/Build 2014: Представяне на Windows Phone 8.1 – център за нотификации, Cortana, нови хардуерни партньори и още…

Build 2014: Представяне на Windows Phone 8.1 – център за нотификации, Cortana, нови хардуерни партньори и още…

Published On: 20/05/2013
Днес бе първият ден от конференцията BUILD 2014, където Microsoft обявиха официално Windows Phone 8.1. Освен това, Nokia обявиха три нови телефона – Lumia 630, Lumia 635 и Lumia 930. Два нови хардуерни партньори се присъединяват към Windows Phone – Prestigio и Micromax.

{youtube}cAu0YgPnuXM{/youtube}

Вижте обявените нови неща в Windows Phone 8.1 по-долу.

 

Център за нотификации – Notification and action center, както се казва в WP8.1 е може би най-желаната добавка от потребителите и Microsoft най-накрая я доставят. Потребителите ще виждат не само уведомления от всички приложения, но и подробна информация за състоянието на телефона, както и наличието на dual SIM (поддръжката за две сим карти също е ново за WP8.1). Също така ще може да се добавят 4 бързи настройки като Wi-Fi, Flight Mode, Bluetooth, Rotation Lock или други (за съжаление мобилният интернет не е сред тях).

{youtube}VaiydBwPvqg{/youtube}

Cortana – гласовият асистент, подобно на Siri и Google Now. Тя може да работи както чрез глас, така и с текст. Тя научава за вас и нещата, които имат най-голямо значение за вас. Кортана ще ви информира за новини, спрямо вашите интереси, може да  добавя събития в календара, да събира информация за вашите планове за пътуване и да предложи да ви държи в течение, ако нещо се промени. Кортана също ще ви напомня за важни дати или срещи. 

{youtube}FhtYIAxLl8g{/youtube}

Независим контрол на звуковете – Windows Phone 8.1 въвежда възможността за контрол на нивото на звука на тона за звънене + нотификации и музиката + приложенията. Също така може да заглушите всичко. 

{youtube}U8VCet4WoZk{/youtube}

Начален екран – Windows Phone 8 донесе три размера плочки. С Update 3 се добавиха по три средни плочки на ред за смартфони с 5+ инчови дисплеи като Lumia 1520. С Windows Phone 8.1 тази опция ще е налична за ВСИЧКИ размери на екрана! Освен това, ще може да персонализирате начания екран като сложите картинка по совй избор.

Екран при заключване (Lock Screen) – Microsoft добавят ново приложение за локскрийна, с което ще може да избирате различни теми (“Lock Screen Themes”), които ще показват разнообразни ефекти и анимации. Това наистина ще разчупи начания екран.

Word Flow KeyboardSwype-подобна клавиатура ще видим в следвашия ъпдейт. Тя е кръстена Word Flow – чрез плъзгане на пръста по клавиатурата се съкращава времето за писане. Нещо повече – Microsoft твърдят, че с Word Flow дете е счупило рекорда за бързо писане, принадлежащ на Swype на Samsung Galaxy S4 с цели 8 секунди!

Skype – ъпдейта на Skype за Windows Phone 8.1 включва интеграция с номератора, така че по време на телефонно обаждане бързо може да превключите на Skype обаждане. Тук Cortana може да настройва обажданията през Skype.

Календар, People Hub, Email и Accounts – Календарът има добавен седмичен изглед и вече прилича много на календара в Outlook. В хъба Хора снимките от социалните мрежи се показват в по-голям размер и има по-добра интеграция с съциални приложения от трети страни. Имейлът вече поддържа S/MIME secure email. В Акаунти са добавени нови опции като iCloud.

Photos & Camera – когато влезете във Photos ще ви се покажат директно най-новите снимки, показани като колекции, групирани по дата и местоположение. При бафричното камера приложение има променен интерфейс и е добавен режим за бързи снимки.

Store (магазин за приложения) – и в магазина има промени. Освен променения изглед, в настройки ще намерите три интересни опции – автоматичен ъпдейт на приложенията, приложенията да се ъпдейтват само през WiFi и проверка за нови ъпдейти. Също така имате история на свалените приложения директно в телефона.

Data Sense, Wi-Fi Sense, Storage Sense, Battery Saver – ъпдейтът на Data Sense за 8.1 добавя нов агресивен режим “high savings”, който компресира още повече изображенията при браузване, така че да се пести от мобилни MB. Wi-Fi Sense ще ви свързва автоматично към свободни WiFi мрежи. Storage Sense ще ви помогне да управлявате съдържанието, което имате върху SD картата с памет, ако устройството го поддържа. Можете също да премествате съдържание като приложения, музика, снимки между вградената памет и тази в картата. Battery Saver вече ще показва детайлна информация за състоянието на батерията и кое приложение колко “харчи”. 

   

Internet Explorer 11 за Windows Phone – ще може да виждате всички табове, които сте отворили на всички Windows устройства. Любимите страници (Favourites) ще се синхронизират отново с всички Windows устройства. Новата версия на IE добавя и InPrivate браузване, запаметяване на пароли и нов режим за четене. Новост е и гледането на видео директно в браузера, а на както до сега само на цял екран.

Други – FM Radio и Podcast са изведени като отделни приложения. 

Windows Phone 8.1 задълбочава интеграцията между телефона и PC. Ако промените цветова тема, тази промяна ще се синхронизира при всички Windows устройства. Покупки през приложения, домашната Wi-Fi парола и други също ще се синхронизират. 

И още една новина – Windows/Windows Phone става безплатен за всички устройства под 9 инча – смартфони и таблети!

Както вече знаем, Windows Phone 8.1 ще бъде наличен за всички Windows Phone 8 устройства. Ъпдейтът ще бъде наличен през програмата Developer Preview около 10-14 април, а официално ще пристигне през следващите месеци (Microsoft не уточняват). 

 
Свързани статии