Home/Новини, Съвети/Как да работим със Zune

Как да работим със Zune

Published On: 10/08/2012
Както знаем, Microsoft ще прекрати програмата Zune с излизането на Windows Phone 8 през есента. За сега обаче той ви е необходим. С успешните продажби на Nokia Lumia 710/800 в България, много потребители търсят информация как да прехвърлят музика и снимки и т.н. на своя телефон. Zune софтуерът е от жизнена необходимост за всеки един собственик на смартфон с Windows Phone 7, защото с негова помощ управлявате съдържанието, което синхронизирате с телефона си, управлявате самото устройство и редица други възможности. Ако за първи път пускате софтуера, то вероятно в началото ще ви трябва малко време, докато се запознаете с възможностите и особеностите на приложението. Тук ще намерите, всичко което трябва да знаете за Zune софтуера.

И така, със софтуера Zune можете да

  1. синхронизирате файлове между телефон и компютър – музика, снимки и видео
  2. получавате ъпдейти

Ще започна с прехвърлянето на файлове. Когато пуснете Zune и свържете телефона с USB ще видите началния екран. В горната лява част ще намерите 3 менюта – Quickplay (където може да ползвате Zune като медиа плейър), Collection (където ви се показват файловете, които се намират на компютъра) и Phone (където виждате файловете на вашия телефон). В горната дясна част се намират Settings и Help.

За да ви се покажат всички файлове, например музиката, в Collection, трябва да настроите папките, които Zune сканира. Влезте в Settings -> Software -> collection под Music, Videos, Pictures избирате Manage и избирате съответните папки и им задавате с десен бутон Set as default save location.

Сега просто навигирайте в Collection – music, videos, pictures изберете песен, изпълнител или песен и я влачете до телефона, който е долу вляво. С това приключва прехвърлянето на файлове от компютъра към телефона. Имайте предвид, че за да прехвърлите документи, трябва да стане през SkyDrive.

Zune има три възможности за синхронизирате:

  1. All – автоматично синхронизира всичко в колекцията ви с вашия телефон. Когато синхронизирате, всички медийни елементи, добавени към колекцията ви, също са добавят към вашето устройство, докато има достатъчно място за съхраняване. Всички елементи, които премахнете от вашата колекция, се отстраняват от вашето устройство.
  2. Items I Choose – вие избирате кои файлове да се синхронизират автоматично (например, можете да изберете да синхронизирате изпълнители, жанрове, плейлисти, папки със снимки и т.н.). Изберете елемент, като го плъзнете до иконата на устройството долу вляво. Когато направите това, се създава Sync група, която включва файловете. Така при промяна в Collection на даден изпълнител, например, автоматично ще се добавят новите файлове към телефона или ще се премахнат от него.
  3. Manual – изберете ръчно синхронизиране, за да добавяте или премахвате файлове които вие желаете.
 
Тези настройки се намират в Settings-Phone-Sync options/Sync Groups. Най-добре изберете Manual, за да може да добавите музиката която искате да имате на телефона.
 

Софтуерът Zune предлага и Wireless Sync (Settings-Phone-Wireless Sync) – не е нужно да свързвате телефона към компютъра с USB. Трябва да се вържете към Wifi и от Settings на Zune изберете Set up wireless sync.

Друга важна настройка на Zune е в Settings-Phone-Pictures&Videos. Оттам може да изберете дали снимките, направени с вашия Windows Phone, да се прехвърлят автоматично на компютъра. Там имате опция за избиране на папка, в която да се съхраняват и с какво качество да се прехвърлят (това оставете Original).

Zune може автоматично да конвертира качеството на вашите музикални фйлове. Например имате песен с 320Kbps, която заема да кажем 8MB. При 192Kbps размерът ще се намали. При 100 песни може да спестите доста от иначе ограниченото пространство на вашия телефон. Това може да откриете в Settings – Phone – Conversion settings

За да премахнете файлове може да ги изтриете директно от телефона или през Zune – начален екран – Phone-music/videos/pictures.

Друго, което трябва да знаете са ъпдейтите. За тях може да проверите в Settings-phone-update. Оттам автоматично се търси за обновление и ако има налично избирате Update и следвате инструкциите.

Най-новата версия на Zune може да свалите от тук

Още за Zune може да прочетете в официалната страница (en) 

Какво трябва да знаем, когато използваме WP7 на Mac и PC

Видео: Синхронизиране на музика от и на PC чрез Zune
Свързани статии