Home/Новини/Запознайте се с Windows Phone 8 (част 1)

Запознайте се с Windows Phone 8 (част 1)

Published On: 10/08/2012
Windows Phone 8 Live Tiles
Днес, на специално събитие в Сан Франциско, Microsoft разкри напълно всичко около Windows Phone 8. Още през Юли стана ясно, че новата платформа представлява смяна на поколенията. Windows Phone 7 само загатна за възможностите, които системата може да предложи. Тя постигна 5 процентен дял от световния пазар на смартфони и ни подготви за нещо още по-голямо. Това именно е Windows Phone 8 – бърза, стабилна, красива и функционална OS.

Hardware

 

С излизането на Windows Phone 7 Microsoft заложиха рамка, в която производителите на хардуер трябваше да се впишат – едноядрени процесори, WVGA дисплеи, никаква външна памет и тн. Все неща, които дърпат платформата назад. При Windows Phone 8 нещата стоят по-различно.

 

 • Многоядрени процесори. Първите телефони ще започнат да се продават с двуядрени Snapdragon S4 процесори на 1.5GHz, но няма да е учудващо ако догодина видим и четириядрени смартфони. Всъщност Windows Phone 8 може да поддържа дори осемядрени процесори.

 

 • Екранна резолюция. Windows Phone 7 поддържа единствено WVGA или 800×480. Това настина “боде” в очите, особено при тези, които са свикнали на HD качество. В това отношение WP7 стои доста назад спрямо Retina Display на iPhone и някои андроиди. Устройстава с WP8 вече имат 3 възможности: WXGA (1,280 x 768), 720p (1,280 x 720) и класическата WVGA, чудесна за ниския клас, т.нар “като за първи смартфон”. Вече започнаха да се появяват андроиди с 1080p дисплеи, така че ако Microsoft искат да са конкурентни, трябва през 2013г. да добавят още пиксели.

 

 • Външна памет. Windows Phone 8 поддържа SDXC, като по този начин може да добавите още 64GB памет.

 

 • NFC. Windows Phone 8 има пълна поддръжка на NFC – Near-Field Communication. Това отваря много възможности за потребители и разработчици. WP8 включва нов електронен портфейл, който дава възможност за сигурност съхраняване на информация за различни платежни средства (дебитни и кредитни карти) или членски карти и използването им само чрез докосване на телефона чрез използване на технологията NFC.

 

Ето списъка с минимални изисквания към хардуера, за да може един смартфон да върви под Windows Phone 8.

 

 • Двуядрен процесор Qualcomm Snapdragon S4
 • Минимум 512MB RAM за WVGA дисплеи; минимум 1GB RAM за 720p / WXGA
 • Минимум 4GB flash памет
 • GPS и A-GNSS; GLONASS се поддържа ако производителите решат да го добавят
 • Поддръжка на micro-USB 2.0
 • 3.5mm стерео жак с поддръжка за 3 бутона /за хендсфрий/
 • Задна камера със светкавица LED или Xenon, по избор предна камера (и двете трябва да са VGA или по-добри) и отделен камера бутон
 • Акселерометър, сензори за близост и осветеност, както и вибрация (магнитометър и жироскоп са по избор)
 • 802.11b/g и Bluetooth (802.11n е опционално)
 • Поддръжка на DirectX с хардуерно ускорение за Direct3D 
 • Multi-touch капацитивен дисплей с най-малко 4 едновременни докосвания

 

Софтуерът 

Една от основните промени е смяната на старото CE ядро с NT. Това е и една от причините WP8 да може да поддържа такъв хардуер и да не може да се сложи като ъпгрейд на Windows Phone 7. Споделеното NT ядро с Windows 8 води до споделяне на много от услугите на Microsoft. Благодарение на интеграцията на облачната услуга SkyDrive ще е възможна съвместната работа на Windows Phone 8, компютри с Windows 8, Microsoft Surface и Xbox 360. Например ако започнете да редактирате документ в телефона си, когато се приберете у дома ще може да продължите през компютъра. Няма проблем и да получите достъп до своята музика и плейлисти. Освен подобрения в старите функции, ще видим и някои напълно нови. 

 

Първото нещо, което ще забележите в Windows Phone 8 е обновеният UI – за новия начален екран вече всички знаем. Идеята е всеки да персонализира така телефона си, че да отговаря на нуждите му. Плочките вече са в три размера като позволяват повече свобода за подреждане на най-използваните приложения. На разположение са 20 различни цветови варианта за промяна на цветните акценти в интерфейса. 

 

  

Има промени и при lockscreen-а. Вече може да добавяте до 5 нотификации като ограничението е, че може да използвате само 1 за да получавате известия чрез външно /3rd party/ приложение /по информация на Engadged подобно ограничение няма да има, т.е. всички пет иконки могат да показват нотификации от външни приложения/. Тапетите може да се сменят динамично, като при това може да получавате информация директно на екрана. За жалост няма notification center.

 

 

{youtube}38SziMGTUiw|600|380{/youtube}

 

Data Sense

Microsoft представя собствена система за следене на трафика на телефона. Освен това използва технология за компресиране на данни преди да се заредят на телефона като по този начин свива трафика. Може автоматично да преминава към Wi-Fi мрежи ако има налични такива и контролира потреблението на мобилен интернет при наближаването на зададения предварително лимит. Дава и информация колко данни се използват от различните приложения и известява потребителите при наближаване на лимита.

 

People Hub + Rooms

Подобно на BlackBerry Messenger, Rooms цели създаването на “чат стаи”. Като отидете в менюто Together в People Hub, може да създадете стая и да комуникирате само с определени приятели или членовете на семейството си и да споделяте с тях записи от календара, снимки, видео, списъци за пазаруване и т.н. Достъпа до тези стаи става само с покана. Може да закачите дадена Стая на началния екран и да следите какво ново се случва в нея, без да сте влезнали в приложението. Разбира се, за да общувате с други в Rooms, те също трябва да разполагат с Windows Phone. Добрата новина е, че дори iPhone и андроид потребителите могат да разглеждат снимки, видео, календар, бележки от Стаите, но най-хубавото си остава за WP. 

Друга промяна в People Hub е че може да изпращате контакт чрез email, sms или NFC (‘tap to share’). Информацията ще е във формат VCF.
 

 

Kid’s Corner / Детски кът

Всъщност Kid’s Corner е създаден за родителите. Чрез специалния детски режим може да определите кои приложения и игри ще са достъпни на дедето. Също така може да ограничите достъпа до определени медийни файлове, които не желаете да бъдат гледани от децата ви или от непознати. Магазинът Windows Phone Store изобщо не е достъпен, а също така е невъзможно да бъдат правени покупки от самите приложения. Трябва да сложите и парола, за да не може детето да влиза и да променя настройките. В Kid’s Corner режим се влиза като от локскрийна swipe-нете наляво.

  

Очаквайте Част 2, където ще разкрием повече за синхронизацията с компютър, email, портфейл и NFC, Office, Internet Explorer 10.

 

{youtube}a4Z1IqQbfxA|600|400|0{/youtube}

 

Запознайте се с Windows Phone 8 Част 2

Запознайте се с Windows Phone 8 Част 3

Запознайте се с Windows Phone 8 Част 4
Свързани статии